Uppföljningen av öppen vetenskap och forskning

Allmän information 

Målet med uppföljningen av öppen vetenskap och forskning är att stöda organisationernas utvecklingsarbete inom öppen vetenskap, att stödja och verifiera att de mål som fastställts i deklarationen och riktlinjerna uppnås samt att få en helhetsbild av den finländska vetenskapens öppenhet.

I uppföljningen används i möjligast hög grad befintlig och jämförlig information ur Datalagret för forskningsinformation. Dessutom samlar man i uppföljningen in information med hjälp av en enkät. Enkätens roll som informationskälla för uppföljningen minskar i takt med att informationen som samlas i Datalagret för forskningsinformation ökar. I början har enkäten en central roll.

År 2024 genomfördes AVOTT-uppföljningen för andra gången. Det första året uppföljningen genomfördes var 2022. Uppföljningens resultat publiceras på forskning.fi, och resultaten av enkätundersökningarna lagras öppet. Uppföljningen utförs som följer:

1. Enkät genomförs i maj.

2. I juni samlas uppgifter om publikationsdata från portalen forskning.fi (information från föregående år) samt information om öppna lärresurser från Biblioteket för öppna lärresurser aoe.fi (kumulativ data).

3. Uppföljningens resultat, inklusive profiler och nivå, offentliggörs i oktober.

4. Den nationella styrgruppen för öppen vetenskap och forskning beslutar om eventuella ändringar av indikatorer.

5. Indikatorer för nästa uppföljningsrunda offentliggörs i december, 18 månader före den genomförs.

Mera information

 

Indikatorer

Uppföljningen undersöker  hur  den  öppna  vetenskapens  och  forskningens verksamhetsmodeller utvecklas på olika områden (publikationer,  forskningsmaterial  och  -infrastrukturer,  utbildning  och  forskningskultur)  och  inom  olika  verksamhetssätt  (styrande dokument, tjänster, output och samarbete). Därmed är det möjligt att undersöka delområden, verksamhetssätt och sambanden dem emellan när man arbetar med uppföljningens resultat. Alla aspekter beaktades i uppföljningen 2024.

Uppföljningsmodellen lägger tonvikten på indikatorer som är nationellt utvecklingsbara och tillgängliga. På detta sätt är  det möjligt att producera kvalitativ och  likvärdig information om det finländska forskningssamfundet. Internationella indikatorer kan användas i uppföljningen vartefter de utvecklas och berikar inhemska indikatorer.

Förutom den kvantitativa uppföljning som görs genom Datalagret för forskningsinformation genomförs en kvalitativ undersökning av öppen vetenskap och forskning. Denna riktar sig särskilt till uppföljning av tjänster, samarbete, styrande dokument, utvärdering och öppen forskningskultur.