Information om tjänsten
Vad är forskning.fi?
Uppdaterad 24.4.2020
Forskning.fi är en tjänst som tillhandahålls av undervisnings- och kulturministeriet (UKM) och som samlar och sprider information om forskning i Finland. Tjänsten förbättrar tillgången till forskningsinformation och experter samt ökar den finländska forskningens synlighet och samhällspåverkan.
Tjänsten togs i bruk i juni 2020 och utvecklas stegvis. För närvarande innehåller tjänsten information om bl.a. det finländska forskningssystemet, finländska organisationers publikationer, projekt som finansieras av offentliga och privata forskningsfinansiärer samt statistik om utvecklingen av forskningsresurserna och forskningens genomslag.
I fortsättningen förbättras tjänsten bl.a. genom att informationen görs mera heltäckande. Dessutom utvidgas tjänsten med nya informationshelheter. Tjänstens tematiska sökningen kommer att förbättras och informationskällorna ökas. Utöver det nuvarande innehållet får tjänsten senare information om bland annat forskare som är verksamma i Finland, forskningsdata och -material som dessa producerar och andra forskningsaktiviteter samt på ett bredare plan det finländska forskningssystemet. Tjänstens sökegenskaper förbättras och funktioner för granskning av uppgifter i grafisk form läggs till.
På uppdrag av UKM utarbetas av CSC – Tieteen tietotekniikan keskus i samarbete med högskolor, andra forskningsorganisationer och forskningsfinansiärer.
Vilken information innehåller tjänsten och varifrån kommer den?
Uppdaterad 24.4.2020
I tjänsten uppdateras automatiskt uppgifter som redan finns i bl.a. universitetens, yrkeshögskolornas, forskningsinstitutens, universitetssjukhusens och forskningsfinansiärernas system.
Eftersom informationen förs inte in manuellt i denna tjänst ökar inte den tid som forskarna använder för rapportering eller annat administrativt arbete. Tjänsten innehåller metdata, så att till exempel öppet tillgängliga publikationer och material är enkla att hitta.
Uppgifternas omfattning och aktualitet beror på vilka organisationer som lämnar in uppgifterna. Varje organisation ansvarar för att de egna uppgifterna är korrekta. Det är i huvudsak frivilligt att lämna in uppgifter. Det enda som är obligatoriskt är för högskolorna att lämna in publikationsuppgifter.
Läs mer om hur du skickar information till Forskning.fi (på finska)
Publikationer
Publikationsuppgifterna består av de uppgifter som de finländska universiteten, yrkeshögskolorna, forskningsinstituten och universitetssjukhusen levererar i samband med UKM:s datainsamling.
Det har varit obligatoriskt för universitet och yrkeshögskolor att leverera publikationsuppgifter till UKM sedan 2011. En del organisationer har också levererat in äldre publikationer, till och med sedan 1970-talet, men relaterad information kan vara ofullständig.
Uppgifterna samlas in via den riksomfattande publikationsdatatjänsten VIRTA och uppgifterna används bland annat som beräkningskriterier för basfinansieringen av högskolorna (se OKM/2018/116 och OKM/2018/119). Publikationsuppgifter i tjänsten finns också i publikationsportalen Juuli. Forskning.fi kommer dock att innehålla mer information om bland annat forskarna, projekt och forskningsdata än Juuli. Man kan också observera antal publikationer på en visualisk sätt i tjänsten Forskning.fi.
För andra organisationer än universitet och yrkeshögskolor är undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsinformation frivillig. Universitetssjukhusen har också lämnat in sina uppgifter sedan 2011 och forskningsinstitut har deltagit i datainsamlingen sedan 2014.
Se en lista över organisationer som lämnar in publikationsinformation.
Projekt
På webbplatsen forskning.fi finns information om projekt som finansieras av offentliga och privata forskningsfinansiärer. Finansiärerna överför uppgifterna i sina finansieringsbeslut till projektdatalagret enligt sin egen tidtabell.
I tjänsten finns för närvarande de senaste finansieringsbesluten från Finlands Akademi och Business Finland samt från några privata stiftelser som finansierar forskning. Nya stiftelser ansluter sig till tjänsten. Dessutom har uppgifter om finansiering som finländska organisationer fått från Horizon2020-finansieringsprogrammet överförts från Europeiska kommissionens CORDIS-databas.
Uppgifterna om finansieringsbeslut innehåller endast det beviljade beloppet, inte projektets sammanlagda kostnader. I ett senare skede är det möjligt att samla in projektinformation i datalagret också till exempel från högskolornas och andra forskningsorganisationers system.
Se en lista över organisationer som lämnar in projektinformation.
Infrastruktur
Forskningsinfrastrukturerna består av nationellt betydande forskningsredskap, utrustning, material och tjänster som möjliggör och stöder forskningsarbete, forskarutbildning och forskarnas undervisning samt utvecklar forsknings- och innovationskapaciteten. Forskning.fi främjar samanvändning och öppenhet i forskningsinfrastrukturerna genom att beskriva och presentera forskningsinfrastrukturerna och deras tjänster på ett enhetligt sätt.
Forskningsinfrastrukturen kan vara en omfattande nationell eller internationell helhet som förvaltas i samarbete mellan flera organisationer. Den kan också administreras av en organisation och användas endast av dess egen forskningsgrupp. Forskningsinfrastrukturen kan också ha till exempel tjänster riktade till företag.
De organisationer och instanser som förvaltar infrastrukturer ansvarar för att lämna in uppgifter om forskningsinfrastrukturerna samt för uppgifternas omfattning och riktighet.
Se en lista över organisationer som lämnar in infrastrukturinformation.
Organisationer
Tjänsten innehåller närmare uppgifter om de organisationer som bedriver och finansierar forskning och som överför sina uppgifter i tjänsten. Organisationernas uppgifter har sammanställts automatiskt utifrån följande källor:
- Företags- och organisationsdatasystemet
- Finto – finländsk ämnesords- och ontologitjänst: Finländska samfundsnamn
- Vipunen – utbildningsförvaltningens statistiktjänst
Vetenskapliga nyheter och forskningsnyheter
Färska vetenskapliga nyheter och forskningsnyheter uppdateras automatiskt från de RSS-flöden som forskningsorganisationerna tillhandahåller. Varje organisation bestämmer vilka av deras nyheter som ska visas i tjänsten
Se en lista över organisationer som lämnar in nyheter.
Forskare (på kommande)
Tjänsten håller på att utvecklas till en funktion där forskaren kan ge tillstånd att överföra befintliga uppgifter från ett internationellt ORCID register eller sin hemorganisation för publicering i tjänsten forskning.fi. Uppgifter om forskaren är till exempel kontaktuppgifter, affilieringar, utbildning och kompetens, beskrivning av den egna forskningen, publikationer, material, projekt och andra forskningsaktiviteter.
Forskaren har möjlighet att skapa en profil i tjänsten och välja vilka uppgifter som visas i den. Avsikten är att profiltjänsten för forskaren ska tas i bruk 2021.
Forskningsdata (på kommande)
De nationella Fairdata-tjänsterna används som källa för information om forskningsdata. I Fairdata-tjänsterna finns bland annat beskrivande metadata om forskningsdata som forskarna själva infört eller som överförts från forskningsorganisationer.
Målet är att forskningsdata ska ingå i tjänsten forskning.fi före utgången av 2020.
Hur använder jag tjänsten?
Uppdaterad 24.4.2020
I tjänsten kan du bläddra i och söka information samt dela enskilda sidor eller poster till exempel i sociala medier.
Senare är målet att uppgifterna i tjänsten även ska kunna laddas ner som en fil eller hämtas via ett maskinläsbart gränssnitt.
Tjänsten utvecklas kontinuerligt. Du kan ge respons om du upptäcker problem i tjänsten, har förslag på hur tjänsten kan utvecklas eller upptäcker fel i uppgifterna.
Vilka uppgifter samlas in om mig som användare?
Är tjänsten tillgänglig?
Ge respons
Dataskydd
Uppdaterad 24.4.2020
Se tjänstens dataskyddsanmälan och cookiepolicy.
Tillgänglighet
Uppdaterad 24.4.2020
Se tjänstens tillgänglighetsbeskrivning