Information om tjänsten
Vad är Forskning.fi?
Uppdaterad 24.11.2022
Forskning.fi är en tjänst som tillhandahålls av undervisnings- och kulturministeriet (UKM) och som samlar och sprider information om forskning i Finland. Tjänsten förbättrar tillgången till forskningsinformation och experter samt ökar den finländska forskningens synlighet och samhällspåverkan.
Tjänsten togs i bruk i juni 2020 och utvecklas stegvis. För närvarande innehåller tjänsten information om bl.a. det finländska forskningssystemet, finländska organisationers publikationer, projekt som finansieras av offentliga och privata forskningsfinansiärer, forskare som är verksamma i Finland och forskningsaktiviteter, samt statistik om utvecklingen av forskningsresurserna och forskningens genomslag.
I fortsättningen förbättras tjänsten bl.a. genom att informationen görs mera heltäckande. Dessutom utvidgas tjänsten med nya informationshelheter. Tjänstens tematiska sökningen kommer att förbättras och informationskällorna ökas. Utöver det nuvarande innehållet får tjänsten senare information om på ett bredare plan det finländska forskningssystemet. Tjänstens sökegenskaper förbättras och funktioner för granskning av uppgifter i grafisk form läggs till.
På uppdrag av UKM utarbetas av CSC – Tieteen tietotekniikan keskus i samarbete med högskolor, andra forskningsorganisationer och forskningsfinansiärer.
Vilken information innehåller tjänsten och varifrån kommer den?
Uppdaterad 21.2.2023
I tjänsten uppdateras automatiskt uppgifter som redan finns i bl.a. universitetens, yrkeshögskolornas, forskningsinstitutens, universitetssjukhusens och forskningsfinansiärernas system.
Eftersom informationen förs inte in manuellt i denna tjänst ökar inte den tid som forskarna använder för rapportering eller annat administrativt arbete. Tjänsten innehåller metdata, så att till exempel öppet tillgängliga publikationer och material är enkla att hitta.
Uppgifternas omfattning och aktualitet beror på vilka organisationer som lämnar in uppgifterna. Varje organisation ansvarar för att de egna uppgifterna är korrekta. Det är i huvudsak frivilligt att lämna in uppgifter. Det enda som är obligatoriskt är för högskolorna att lämna in publikationsuppgifter.
Läs mer om hur du skickar information till Forskning.fi (på finska)
Publikationer
Publikationsuppgifterna består av de uppgifter som de finländska universiteten, yrkeshögskolorna, forskningsinstituten och universitetssjukhusen levererar i samband med UKM:s datainsamling.
Det har varit obligatoriskt för universitet och yrkeshögskolor att leverera publikationsuppgifter till UKM sedan 2011. En del organisationer har också levererat in äldre publikationer, till och med sedan 1970-talet, men relaterad information kan vara ofullständig.
Uppgifterna samlas in via den riksomfattande publikationsdatatjänsten VIRTA och uppgifterna används bland annat som beräkningskriterier för basfinansieringen av högskolorna (se OKM/2018/116 och OKM/2018/119). Man kan också observera antal publikationer på en visualisk sätt i tjänsten Forskning.fi.
För andra organisationer än universitet och yrkeshögskolor är undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsinformation frivillig. Universitetssjukhusen har också lämnat in sina uppgifter sedan 2011 och forskningsinstitut har deltagit i datainsamlingen sedan 2014.
Se en lista över organisationer som lämnar in publikationsinformation.
Beviljade finansiering
På webbplatsen forskning.fi finns information om beviljade bidrag som finansierats av offentliga och privata forskningsfinansiärer. Finansiärerna överför uppgifterna i sina finansieringsbeslut till datalagret för forskningsinformation enligt sin egen tidtabell.
I tjänsten finns finansieringsbesluten från Finlands Akademi från början av 2020. Uppgifterna från Business Finland samt privata stiftelser finns från och med deras anslutningstidpunkten. Nya stiftelser ansluter sig till tjänsten. All finansiering som forskningsaktörerna har fått från Europeiska unionens ramprogram Horizon 2020 och Horizon Europe finns i tjänsten. FInansiering till forskningsaktörer från strukturfonder (ERUF, ESF) är från föregående programperiod.
Uppgifterna om finansieringsbeslut innehåller endast det beviljade beloppet, inte projektets sammanlagda kostnader.
Se en lista över organisationer som lämnar in projektinformation.
Tjänsten Forskning.fi använder maskininlärningsmetoder (ämnesmodellering) för att automatiskt gruppera textmaterial i olika ämnen. Detta möjliggör bättre hittabarhet av projekt och ger nya perspektiv på det finska forskningsfältet. Resultaten av ämnesmodellering av projekten kan ses och användas med filtret "Identifierade tema".
Läs mer om ämnesmodellering på engelska.
Infrastruktur
Forskningsinfrastrukturerna består av nationellt betydande forskningsredskap, utrustning, material och tjänster som möjliggör och stöder forskningsarbete, forskarutbildning och forskarnas undervisning samt utvecklar forsknings- och innovationskapaciteten. Forskning.fi främjar samanvändning och öppenhet i forskningsinfrastrukturerna genom att beskriva och presentera forskningsinfrastrukturerna och deras tjänster på ett enhetligt sätt.
Forskningsinfrastrukturen kan vara en omfattande nationell eller internationell helhet som förvaltas i samarbete mellan flera organisationer. Den kan också administreras av en organisation och användas endast av dess egen forskningsgrupp. Forskningsinfrastrukturen kan också ha till exempel tjänster riktade till företag.
De organisationer och instanser som förvaltar infrastrukturer ansvarar för att lämna in uppgifter om forskningsinfrastrukturerna samt för uppgifternas omfattning och riktighet.
Se en lista över organisationer som lämnar in infrastrukturinformation.
Organisationer
Tjänsten innehåller närmare uppgifter om de organisationer som bedriver och finansierar forskning och som överför sina uppgifter i tjänsten. Organisationernas uppgifter har sammanställts automatiskt utifrån följande källor:
- Företags- och organisationsdatasystemet
- Finto – finländsk ämnesords- och ontologitjänst: Finländska samfundsnamn
- Vipunen – utbildningsförvaltningens statistiktjänst
Vetenskapliga nyheter och forskningsnyheter
Färska vetenskapliga nyheter och forskningsnyheter uppdateras automatiskt från de RSS-flöden som forskningsorganisationerna tillhandahåller. Varje organisation bestämmer vilka av deras nyheter som ska visas i tjänsten
Se en lista över organisationer som lämnar in nyheter.
Utlysningar
Tjänsten innehåller tidigare, öppna och kommande utlysningar från inhemska, privata forskningsfinansiärer. Informationen hämtas direkt från finansiärer antingen via deras systemleverantörer eller om finansiären inte använder en systemleverantör, tillhandahålls utlysningarna med hjälp av ett separat formulär. Mer information om hur man lämnar in utlysningar (på finska).
Förstasidan på Forskning.fi visas utlysningar som avslutar näst. Utlysningarnas egna sidor kan man använda olika filtrar för sökningen. En länk till mer detaljerad information om forskningfinansiärer finns om den också lämnar sin finansieringsbeslut till Forskning.fi.
Utvecklingen av utlynsingstjänsten kommer att fortsättas.
Forskare
Tjänsten håller på att utvecklas till en funktion där personen kan ge tillstånd att överföra befintliga uppgifter från ett internationellt ORCID register eller sin hemorganisation för publicering i tjänsten forskning.fi. Uppgifter om forskaren är till exempel kontaktuppgifter, affilieringar, utbildning och kompetens, beskrivning av den egna forskningen och andra forskningsaktiviteter.
Forskaren har möjlighet att skapa en profil i tjänsten och välja vilka uppgifter som visas i den. Forskare kan också koppla publikationer, forskningsdata, projekt etc. som redan ingår i research.fi till sin profil.
Se en lista över organisationer som lämnar in forskarinformation.
Forskningsdata
De nationella Fairdata-tjänsterna används som en informationskälla om forskningsdata. Fairdata-tjänsterna innehåller information om forskningsdata som produceras i Finland, inklusive metadata om forskningsdata som forskarna själva infört eller som överförts från forskningsorganisationer.
Information om forskningsdata hämtas för närvarande bara från några få källor. I framtiden är målet att sammanställa metadata för forskningsdata som lagras av finska organisationer i sina egna system så vitt som möjligt.
Se en lista över organisationer som lämnar in forskningsdata.
Projekt (på kommande)
Tjänsten kommer att kompletteras med information om forskningsorganisationers forskningsprojekt. Först kommer innehållet från Hankehaavi-katalogen att överföras.
I ett senare skede är det möjligt att samla in information om forskningsprojekt i databasen från t.ex. universitetens och andra forskningsorganisationers system.
Hur använder jag tjänsten?
Uppdaterad 24.11.2022
I tjänsten kan du bläddra i och söka information samt dela enskilda sidor eller poster till exempel i sociala medier.
Med Forskarens profilverktyg kan du om du vill skapa en offentlig profil i Forskning.fi-tjänsten. Du loggar in i Forskarens profilverktyg med Suomi.fi-identifiering och vid första inloggningen importerar du även dina ORCID-uppgifter. Skapa en profil här: https://forskning.fi/sv/mydata
Senare är målet att uppgifterna i tjänsten även ska kunna laddas ner som en fil eller hämtas via ett maskinläsbart gränssnitt.
Tjänsten utvecklas kontinuerligt. Du kan ge respons om du upptäcker problem i tjänsten, har förslag på hur tjänsten kan utvecklas eller upptäcker fel i uppgifterna.
Vilka uppgifter samlas in om mig som användare av tjänsten Forskning.fi?
Vilka uppgifter om mig samlas in som användare av Forskarens profilverktyg?
Är tjänsten tillgänglig?
Ge respons
Dataskydd
Uppdaterad 10.7.2023
Se tjänstens dataskyddsanmälan och cookiepolicy.
Se tjänstens behandling av personuppgifter.
Tillgänglighet
Uppdaterad 24.05.2023
Se tjänstens tillgänglighetsbeskrivning
Frågor och svar
Allmän information om tjänsten
Vad är tjänsten Forskning.fi och vem ansvarar för den?
Forskning.fi är en tjänst som tillhandahålls av undervisnings- och kulturministeriet och som sammanställer och sprider information om forskning i Finland. CSC – IT Center for Science förverkligar servicen på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet i samarbete med högskolor, forskningsinstitut och andra forskningsorganisationer samt forskningsfinansiärer.
Vilken skillnad är det mellan datalagret för forskningsinformation och Forskning.fi?
Det nationella datalagret för forskningsinformation samlar, förenar och förmedlar information som beskriver forskningen och målet är att till exempel forskarnas rapportering till finansiärerna ska bli lättare. Forskning.fi är datalagrets tjänst som syns utåt, och som gör informationen lätt tillgänglig för oss.
Projektet för det nationella datalagret för forskningsinformation inleddes 2017 och den tillhörande tjänsten Forskning.fi publicerades i juni 2020. Arbetet med att utveckla datalagret för forskningsinformation och Forskning.fi fortsätter.
Hur behandlas personuppgifter i datalagret för forskningsinformation och på tjänsten Forskning.fi?
Enligt dataskyddsförordningen är personuppgifter alla upplysningar som kan kopplas till en person. Enligt denna definition sparas personuppgifter i datalagret för forskningsinformation. De personuppgifter som för närvarande samlas in i tjänsten är till exempel uppgifter om upphovsmän till publikationer och forskningsmaterial eller mottagare av finansieringsbeslut, så som personens namn, organisation och ORCID-kod. Se tjänstens dataskyddsmeddelande och kakpolicy.
Hur tillgänglig är Forskning.fi?
Webbtjänstens tillgänglighetsutlåtande grundar sig på den nationella lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (306/2019). Forskning.fi uppfyller de kritiska tillgänglighetskraven på nivån WCAG 2.1 AA. Endast statistikinnehållet i portalens del ”Siffror om vetenskap och forskning” kan vara problematiskt för skärmläsare. Se tjänstens tillgänglighetsutlåtande.
Hur kan jag ge respons på tjänsten?
Via responsblanketten som finns på tjänsten Forskning.fi kan man till exempel kommentera portalens funktioner eller visuella profil samt rapportera om fel eller problemsituationer. Dessutom kan respons ges per e-post på adressen tiedejatutkimus@csc.fi.
Information som finns i tjänsten
Vilken information finns i tjänsten?
För närvarande innehåller tjänsten information om bl.a. det finländska forskningssystemet, finländska organisationers publikationer, projekt som finansieras av offentliga och privata forskningsfinansiärer samt statistik om utvecklingen av forskningspersonal, finansiering och publikationernas vetenskapliga effektivitet.
Tjänsten innehåller metadata som beskriver forskningen. Således sparas inte egentliga forskningsmaterial eller publikationer i tjänsten. Metadata innehåller dock ofta en permanent adress där publikationen eller materialet kan laddas ner.
Vem ansvarar för uppgifternas riktighet?
Varje organisation som lämnar uppgifter ansvarar för att de egna uppgifterna är exakta, kvalitativa, omfattande och aktuella.
Är det obligatoriskt att lämna uppgifter?
Det är i huvudsak frivilligt för organisationerna att lämna uppgifter. Det har endast varit obligatoriskt för universiteten att lämna publikationsuppgifter till undervisnings- och kulturministeriet sedan 2011 och för yrkeshögskolorna sedan 2012. För andra organisationer än universitet och yrkeshögskolor är undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsdata frivillig.
Se närmare anvisning om lämnande av uppgifter till datalagret för forskningsinformation (på finska).
Kan sökningen avgränsas i tjänsten med organisationernas underenheter?
Avgränsning med underenhet utvecklas för senare uppdateringar av tjänsten. För närvarande är det tyvärr inte möjligt att avgränsa med underenheter.
Uppgifter om forskare
Vilka uppgifter om forskare finns i tjänsten?
Tjänsten innehåller information om forskare och experter som har skapat en profil och gett sitt tillstånd till att den publiceras på tjänsten Forskning.fi. Tjänsten gör det till exempel lättare att hitta experter inom ett visst forskningsområde i Finland.
Profilen skapas i Forskarens profilverktyg och användaren kan kombinera den med information från flera källor, till exempel användarens hemorganisation och ORCID-profil. Det är frivilligt för forskare och experter att skapa en profil och man kan själv välja vilka uppgifter som ska visas i profilen. Uppgifter om forskaren är till exempel kontaktuppgifter, affiliationer, utbildning och kompetens, forskningsområden, beskrivning av den egna forskningen samt olika expertuppgifter. Användaren kan också bifoga publikationer, forskningsdata, projekt osv. som redan ingår i tjänsten Forskning.fi till sin profil.
Hur överförs den egna informationen till Forskning.fi och Forskares profilverktyg?
I Forskarens profilverktyg ger användaren tillstånd att överföra sina uppgifter från sin ORCID-profil. Hemorganisationen har överfört uppgifterna från hemorganisationen till datalagret för forskningsinformation. Användaren administrerar synligheten av de uppgifter som överförts i verktyget i tjänsten Forskning.fi.
Information om forskarnas publikationer, material och projekt fås från andra källsystem som upprätthålls av högskolorna och forskningsinstituten. Information om finansieringsbesluten fås från forskningsfinansiärerna. Ägarna till källsystemen och datalagret för forskningsinformation har kommit överens om vilka uppgifter som överförs vidare till datalagret för forskningsinformation.
Se grunderna för överföring av uppgifter i lagen om informationsresursen för forskningsdata.
Hur redigeras uppgifterna?
Uppgifterna redigeras i varje källsystem, varifrån de också uppdateras i Forskning.fi och Forskarens profilverktyget. Uppgifterna redigeras inte i Forskarens profilverktyg. Källan anges för alla uppgifter och de ändringar som behövs kan göras i dem. De ändrade uppgifterna uppdateras automatiskt i profilen.
Vad är ORCID-koden och varför är den till nytta i tjänsten Forskning.fi?
Den internationella ORCID-koden (Open Researcher and Contributor ID, ORCID iD) är ett permanent och unikt internationellt forskar-id. För närvarande är ORCID-koden den globalt mest etablerade och överlägset mest använda metoden för att identifiera forskare världen över.
ORCID är ett öppet, offentligt, internationellt och gemenskapsbaserat register över permanenta digitala forskarkoder. ORCID är en oberoende och icke-vinstdrivande organisation. Vem som helst kan skapa en ORCID-kod.
ORCID-tjänsten fungerar som identifieringsmetod i verktyget Forskarens uppgifter på Forskning.fi och med hjälp av koden kan användaren koppla sina forskningsresultat till sin profil.
Mer information om ORCID-koden finns på adressen forskar-id.fi eller ORCIDs internationella webbplats.
Måste forskare ha en ORCID-kod?
Nej, men till exempel kräver flera internationella vetenskapliga förläggare och vissa finansiärer att forskaren har en ORCID-kod. Det är inte möjligt att använda Forskarens profilverktyg i tjänsten Forskning.fi utan en ORCID-kod.
Varför krävs stark identifiering för att skapa en profil?
Identifiering till Forskarens profilverktyget görs alltid med stark Suomi.fi-identifiering.
Att logga in på Forskarens profilverktyget och hantera dina egna uppgifter står i centrum för tjänsten, och Suomi.fi-identifieringen garanterar användarna tillförlitlig och långsiktig tillgång till sina egna uppgifter. HAKA-inloggningen och liknande inloggningsalternativ som erbjuds av anställning tillåter inte identifiering, till exempel, för stipendieforskare eller personer som byter anknytning ofta.
Stark identifiering minskar också risken för missbruk och hjälper till att reda ut kränkande situationer.
Andra identifieringsalternativ kan för närvarande inte aktiveras vid sidan av Suomi.fi-identifiering, eftersom Suomi.fi-identifiering är den enda starka identifieringsform som används i Finland.
Forskning.fi övervakar aktivt utvecklingen av identifieringsverktyg och syftar till att introducera nya inloggningsalternativ när de blir tillgängliga.
Hur avgör man till vilken organisation forskaren hör? Vem kan skapa en profil?
Universiteten, yrkeshögskolorna, forskningsinstituten och universitetssjukhusen rapporterar sina egna användarens uppgifter och fastställer vilka som hör till organisationen. När forskarprofilen skapas kan forskaren också importera sina affiliationsuppgifter från sin ORCID-profil.
Vilken forskare eller expert som helst som har en ORCID-kod kan skapa en profil i tjänsten. Användaren ska förbinda sig till tjänstens användarvillkor.
Hur kan jag dölja min profil om jag vill?
Du kan när som helst dölja din offentliga profil från Forskning.fi. Att dölja din profil innebär att din offentliga profil inte kommer att visas i Forskning.fi-tjänsten, men den information du har valt finns kvar i Forskarens profilverktyg. Profilen kan döljas genom att logga in på verktyget och ändra inställningarna på sidan Kontoinställningar.
Att dölja din profil påverkar inte de delningsval du har gjort; informationen du har valt kommer att fortsätta att delas med de aktörer du har valt. Du kan redigera delningsalternativ även när profilen är dold.
Du kan inte ändra de val du gjort på din offentliga profil medan profilen är dold. Informationen sparas först när profilen publiceras. Du kan logga in på profilen när som helst och publicera den igen.
Hur kan jag dölja min profil om jag vill?
Du kan när som helst dölja din offentliga profil från Forskning.fi. Att dölja din profil innebär att din offentliga profil inte kommer att visas i Forskning.fi-tjänsten, men den information du har valt finns kvar i Forskarens profilverktyg. Profilen kan döljas genom att logga in på verktyget och ändra inställningarna på sidan Kontoinställningar.
Att dölja din profil påverkar inte de delningsval du har gjort; informationen du har valt kommer att fortsätta att delas med de aktörer du har valt. Du kan redigera delningsalternativ även när profilen är dold.
Du kan inte ändra de val du gjort på din offentliga profil medan profilen är dold. Informationen sparas först när profilen publiceras. Du kan logga in på profilen när som helst och publicera den igen.
Kan man uppträda som en forskningsgrupp i tjänsten?
Endast enskilda personer kan skapa en offentlig profil i tjänsten Forskning.fi. Det är inte möjligt att uppträda som forskningsgrupp, men man kan välja information om tillhörighet till olika grupper i sin egen profil om den finns tillgänglig i källsystemen.
Forskningsgrupperna definieras i hemorganisationerna. I datalagret för forskningsinformation strävar man efter att beakta även icke-officiella organisationsstrukturer, om informationen finns tillgänglig i källsystemen.
Införande av uppgifter i tjänsten
Kan man själv mata in uppgifter i datalagret för forskningsinformation?
Uppgifter matas inte in i tjänsten för hand, utan uppgifterna hämtas automatiskt bland annat från universitetens, yrkeshögskolornas, forskningsinstitutens, universitetssjukhusens och forskningsfinansiärernas system. Som det ser ut nu kommer det inte att finnas något gränssnitt för inmatning av uppgifter i tjänsten. Se närmare anvisning om lämnande av uppgifter till datalagret för forskningsinformation (på finska).
Kan forskningsdata eller publikationer sparas i datalagret för forskningsinformation?
Datalagret för forskningsinformation innehåller endast metadata som beskriver forskningen. Metadata är till exempel referensuppgifter i publikationer och beskrivningar av forskningsmaterial. Själva forskningsmaterialen eller publikationerna sparas inte i datalagret. Metadata innehåller dock ofta en permanent adress där publikationen eller materialet kan laddas ner.
Vad borde man beakta, så att den egna organisationens publikationer kommer med i tjänsten?
Uppgifterna i publikationerna kommer för närvarande från organisationer inom den offentliga förvaltningen: från universitetens, yrkeshögskolornas, forskningsinstitutens och universitetssjukhusens system. Om publikationerna inte har sparats i något av dessa aktörers system, kommer de tyvärr inte ännu med i tjänsten Forskning.fi.
Målet är dock att forskning som produceras i Finland på ett heltäckande sätt ska kunna hittas, så under projektets gång har man även fört fram att andra informationsproducenter, så som företag och organisationer inom tredje sektorn, skulle inkluderas i tjänsten.
Hur kan en finansiär delta i datalagret för forskningsinformation och vilka uppgifter ska man lämna?
Finansiären ska stödja forskningen med åtminstone en del av den beviljade finansieringen. Det finns få nödvändiga uppgifter för att det ska vara lätt att ansluta sig. Den som vill får skicka in fler uppgifter än de absolut nödvändiga. Se närmare anvisning om anslutning till datalagret för forskningsfinansiering. Dessutom kan du ytterligare diskutera detaljerna kring anslutningen genom att kontakta oss per e-post hanketietovaranto@csc.fi.
Hur ofta uppdateras uppgifterna från olika källsystem i tjänsten?
Varje uppgiftslämnare kan själv besluta om uppdateringstätheten. Publikationernas uppgifter uppdateras i allmänhet dagligen. Uppgifterna i finansieringsbesluten uppdateras vanligtvis när finansiären publicerar nya beslut.
Redigering och utnyttjande av uppgifter
Hur ska jag gå till väga om jag har ett fel i mina egna uppgifter?
De organisationer som levererar uppgifterna ansvarar för att uppgifterna är korrekta och uppgifterna korrigeras alltid av de organisationer som lämnar uppgifterna. När det gäller felaktiga uppgifter ber vi er alltså vänligen kontakta de instanser inom er organisation som ansvarar för datainsamlingen.
Kan sökresultaten laddas ner från tjänsten t.ex. i form av en Excel-fil?
Tyvärr är det ännu inte möjligt att ladda ner data från tjänsten. Under 2022 kommer ett API att utvecklas och piloteras för att hämta data från datalagret för forskningsinformation i JSON-format. Forskningsaktörer kan ansöka om läsåtkomst till forskningsdatabasens offentliga datamängder och auktoriserade forskarprofildata från UKM. Organisationer som inte ingår i forskningsaktörer kan ansöka om läsåtkomst till auktoriserade forskarprofildata från UKM. Lagen om datalagret för forskningsinformation möjliggör utveckling av APIs och definierar forskningsaktörerna.
Läs mer om API utveckling och deltagning i pilotering (på finska).
På vilket sätt ser ni att näringslivet/företagen kan utnyttja den nya portalen?
Representanter för näringslivet och företagen har deltagit i projektets tjänstedesign, med hjälp av vilken man kartlagt vilken information de särskilt skulle behöva av den nya tjänsten.
Att hitta experter visade sig vara ett av de viktigaste användningssätten, enligt svaren. Andra behov var att utnyttja forskningsdata till exempel som stöd för produktutveckling samt att effektivera samarbetet med forskningsorganisationer till exempel i nya forskningsprojekt. För företagen nämndes också till exempel bättre tillgång till infrastruktur som en viktig önskan.
Ökar datalagret för forskningsinformation rapporteringen till myndigheterna och utvärderingen av forskningsverksamheten?
Det huvudsakliga syftet med datalagret för forskningsinformation är att underlätta dataöverföringen mellan olika system, minska det manuella arbetet med att mata in data – som ibland behöver upprepas flera gånger – och göra det enklare att hitta forskningsdata. Syftet är inte att utvidga myndigheternas datainsamling.
Av de uppgifter som samlas i datalagret för forskningsinformation ingår publikationsuppgifterna redan i de uppgifter som undervisnings- och kulturministeriet årligen samlar in från högskolorna. De uppgifter som används vid utvärderingen av forskningsverksamheten beror på vem som gjort bedömningen.
Innebär inte datalagret för forskningsinformation onödigt arbete eftersom informationen redan finns i andra system?
Avsikten är att en kopia av uppgifterna i andra källsystem automatiskt överförs till datalagret för forskningsinformation. Datalagret för forskningsinformation samlar information från flera olika källsystem och förmedlar den vidare till andra som behöver informationen. Tack vare denna lösning behöver inte vartenda system skapa en egen anslutning till alla andra system.
Projektets framskridande
Hur framskrider projektet datalagret för forskningsinformation?
År 2020 publicerades datalagret för forskningsinformation external portal Forskning.fi med följande delar: publikationer, projekt (finansieringsbeslut), infrastrukturer, organisationer, vetenskapliga nyheter, forsknings- och innovationssystem samt vetenskap och forskning i siffror. Under 2021 lades uppgifter om forskningsdata till tjänsten. År 2022 utvidgades tjänsten till att även omfatta profiluppgifter för forskare och experter. År 2023 öppnades uppgifterna i datalagret för forskningsinformation för att utnyttjas av forskningsaktörerna via ett maskinläsbart gränssnitt.
Vad kommer ännu till tjänsten?
I fortsättningen utvidgas tjänsten med nya informationshelheter och uppgifternas omfattning förbättras. Tjänstens ämnessökning förbättras och informationskällor läggs till. I ett senare skede kommer dessutom gränssnittet mellan datalagret för forskningsinformation att förbättras och det kommer att bli möjligt att importera data via gränssnittet. Datalagret för forskningsinformation vision berättar om framtida planer och mål (på Finska).