Vetenskaps- och forskningsnyheter

Senaste (1 229)

TATTI – Teknologian Avulla Työ Tuottavaksi

13.04.2021Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Kolmevuotinen Euroopan sosiaalirahaston projekti aloitti toimintansa joulukuussa 2020. Rahoituspäätös Keski-Suomen ELY-keskuksesta saatiin myöhään syksyllä ja aloituskokous ELY:n kanssa pidettiin joulukuussa. Hanke toteutetaan yhteistyössä SeAMKin sosiaali- ja terveysalan ja tekniikan yksikön toimesta. TATTI -hanke on Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus -toimintalinjan hanke, erityistavoitteena Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen. Hankkeen päätavoitteena on ergonomian parantaminen alueen mikro- ja pk-yrityksissä, joissa […]
Helsingin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville syy muutaman kuukauden ikäisten parsonrusselinterriereiden pentujen vaikeaan epilepsiaan ja kuolemaan. Muutos PITRM1-geenissä johtaa solun energiapumppujen, mitokondrioiden, toimintahäiriöön, jonka seurauksena jo pentujen aivoista tunnistettiin Alzheimerin taudista tuttuja beeta-amyloidikertymiä ja laajaa hermorappeumaa. Muutokset ihmisen PITRM1-geenissä aiheuttavat myös vakavan, mutta hitaasti etenevän aivosairauden.
Millaista tietoa eri alueiden hyvinvoinnin jakaantumisesta on saatavilla? Miten tietoa voi hyödyntää päätöksenteon tai esimerkiksi alueellisen median tiedontuotannon tukena? Diakonia-ammattikorkeakoulu kutsuu päättäjät, paikallistoimittajat, viranhaltijat, hanketoimijat, palveluiden kehittäjät, opettajat, opiskelijat ja kaikki hyvinvoinnin jakaantumisesta kiinnostuneet webinaariin tiistaina 20.4. klo 13–14.30 kuulemaan Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelusta, joka tuottaa tutkittua tietoa eri kuntien, seutukuntien ja maakuntien huono-osaisuudesta.

Lähde

Helsingin yliopiston vetämässä tutkimushankkeessa selvitetään, miten perinnöllinen kasvainalttius voitaisiin tunnistaa ja syövän kehittyminen ehkäistä. Jane ja Aatos Erkon Säätiö on myöntänyt tutkimukselle 1 173 000 euron lahjoituksen.
Voiko omia kokemuksia peilata? Matkustaessa on joskus mahdollista kokea tunne, että huomaa ajattelevansa kohdemaan kielellä. Siihen tarvitaan sopivassa suhteessa riittävää kielitaitoa ja siinä kulttuurissa olemista sekä sen tuntemista. Muistan itse kääntyneeni ajattelemaan englanniksi Erasmus-opettajavaihdossa englannin kielen laitoksella tai espanjaksi silloin kun suoritin erästä opettajaharjoitteluani Espanjassa. Molemmista kielistä minulla oli jo tuolloin useiden vuosien koulutus, jonka […]