Natural Antimicrobials from Cloudberry (<i>Rubus chamaemorus</i>) Seeds by Sanding and Hydrothermal Extraction
Publiceringsår
2021
Upphovspersoner
Puupponen-pimiä, Riitta; Nohynek, Liisa; Suvanto, Jussi; Salminen, Juha-pekka; Seppänen-laakso, Tuulikki; Tähtiharju, Juha; Honkapää, Kaisu; Oksman-caldentey, Kirsi-marja
Abstrakt
We have developed an organic solvent-free process to enrich natural antimicrobials from the important Nordic Rubus berry species, especially from cloudberry. The process utilizes industrial berry byproducts as raw-material, and it is based on seed sanding technology and water-based extraction. The extracts showed strong antimicrobial activity against Gram-positive Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). A concentration of 5 mg/mL totally eliminated these bacteria in 24 h. Effects against Gram-negative bacteria were modest. Polyphenol analysis of the hydrothermal extracts showed that the antimicrobial activity is correlated to ellagitannins, mainly dimeric sanguiin H-6 and sanguiin H-10 isomers. Sanguiin H-10 is not commonly found in intact cloudberry seeds, but it is formed from the dimeric and trimeric ellagitannins, during the extraction. Surprisingly hydrothermal extracts had no or minor effects on beneficial bacteria, Lactobacillus rhamnosus. This interesting finding might offer an application potential in controlling skin microbial pathogens, for example, in wound healing.
Visa merOrganisationer och upphovspersoner
Teknologiska forskningscentralen VTT Ab
Tähtiharju Juha
Honkapää Kaisu
Puupponen-pimiä Riitta
Seppänen-laakso Tuulikki
Publikationstyp
Publikationsform
Artikel
Moderpublikationens typ
Tidning
Artikelstyp
En originalartikel
Målgrupp
VetenskapligKollegialt utvärderad
Kollegialt utvärderadUKM:s publikationstyp
A1 Originalartikel i en vetenskaplig tidskriftPublikationskanalens uppgifter
Journal
Volym
1
Nummer
5
Sidor
917-927
ISSN
Publikationsforum
Publikationsforumsnivå
1
Öppen tillgång
Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst
Ja
Öppen tillgång till publikationskanalen
Delvis öppen publikationskanal
Licens för förläggarens version
CC BY
Parallellsparad
Ja
Övriga uppgifter
Vetenskapsområden
Övrig teknik och teknologi; Biokemi, cell- och molekylärbiologi
Nyckelord
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Förlagets internationalitet
Internationell
Språk
engelska
Internationell sampublikation
Nej
Sampublikation med ett företag
Nej
DOI
10.1021/acsfoodscitech.0c00109
Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling
Ja