undefined

Natural Antimicrobials from Cloudberry (<i>Rubus chamaemorus</i>) Seeds by Sanding and Hydrothermal Extraction

Publiceringsår

2021

Upphovspersoner

Puupponen-pimiä, Riitta; Nohynek, Liisa; Suvanto, Jussi; Salminen, Juha-pekka; Seppänen-laakso, Tuulikki; Tähtiharju, Juha; Honkapää, Kaisu; Oksman-caldentey, Kirsi-marja

Abstrakt

We have developed an organic solvent-free process to enrich natural antimicrobials from the important Nordic Rubus berry species, especially from cloudberry. The process utilizes industrial berry byproducts as raw-material, and it is based on seed sanding technology and water-based extraction. The extracts showed strong antimicrobial activity against Gram-positive Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). A concentration of 5 mg/mL totally eliminated these bacteria in 24 h. Effects against Gram-negative bacteria were modest. Polyphenol analysis of the hydrothermal extracts showed that the antimicrobial activity is correlated to ellagitannins, mainly dimeric sanguiin H-6 and sanguiin H-10 isomers. Sanguiin H-10 is not commonly found in intact cloudberry seeds, but it is formed from the dimeric and trimeric ellagitannins, during the extraction. Surprisingly hydrothermal extracts had no or minor effects on beneficial bacteria, Lactobacillus rhamnosus. This interesting finding might offer an application potential in controlling skin microbial pathogens, for example, in wound healing.
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Teknologiska forskningscentralen VTT Ab

Tähtiharju Juha

Honkapää Kaisu

Oksman-caldentey Kirsi-marja Orcid -palvelun logo

Nohynek Liisa Orcid -palvelun logo

Puupponen-pimiä Riitta

Seppänen-laakso Tuulikki

Åbo universitet

Suvanto Jussi

Salminen Juha-Pekka

Publikationstyp

Publikationsform

Artikel

Moderpublikationens typ

Tidning

Artikelstyp

En originalartikel

Målgrupp

Vetenskaplig

Kollegialt utvärderad

Kollegialt utvärderad

UKM:s publikationstyp

A1 Originalartikel i en vetenskaplig tidskrift

Publikationskanalens uppgifter

Volym

1

Nummer

5

Sidor

917-927

Publikationsforum

89663

Publikationsforumsnivå

1

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Ja

Öppen tillgång till publikationskanalen

Delvis öppen publikationskanal

Licens för förläggarens version

CC BY

Parallellsparad

Ja

Övriga uppgifter

Vetenskapsområden

Övrig teknik och teknologi; Biokemi, cell- och molekylärbiologi

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Förlagets internationalitet

Internationell

Språk

engelska

Internationell sampublikation

Nej

Sampublikation med ett företag

Nej

DOI

10.1021/acsfoodscitech.0c00109

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Ja