Towards new properties of strawberry : Chemical composition and sensory properties of species-reconstructed garden strawberry progenies
Publiceringsår
2025
Upphovspersoner
Kelanne, Niina M.; Vecenâncio da Silva, Carla; Laaksonen, Oskar; Haikonen, Tuuli; Yang, Baoru; Kortesniemi, Maaria
Abstrakt
Garden strawberry (Fragaria × ananassa) is a hybrid species with a narrowed allelic diversity due to intensive breeding. We studied the chemical composition and sensory properties of 13 progenies (reconstructed garden strawberry from diverse F. chiloensis and F. virginiana germplasms) and compared to cultivars ‘Honeoye’, ‘Korona’ and ‘Polka’. Polar metabolite profiles (1H NMR) were associated with ripeness and origin of the wild parent. Volatile compounds not commonly present in commercial cultivars were observed, and the total content of volatiles and specifically esters were present in higher concentrations in the hybrids (HS-SPME-GC–MS). Descriptive sensory analysis indicated the hybrids were less red, and the anthocyanin contents (UHPLC-DAD), especially pelargonidin glycosides, were lower in the hybrid strawberries. Hybrids were also smaller, and had higher overall odour and overall flavour intensities. Hence, the reconstruction from wild sources enabled the introduction of new chemical, colour and flavour properties of high interest into the garden strawberry.
Visa merOrganisationer och upphovspersoner
Publikationstyp
Publikationsform
Artikel
Moderpublikationens typ
Tidning
Artikelstyp
En originalartikel
Målgrupp
VetenskapligKollegialt utvärderad
Kollegialt utvärderadUKM:s publikationstyp
A1 Originalartikel i en vetenskaplig tidskriftPublikationskanalens uppgifter
Journal
Förläggare
Volym
483
Artikelnummer
144233
Sidor
14 p.
ISSN
Publikationsforum
Publikationsforumsnivå
2
Öppen tillgång
Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst
Ja
Öppen tillgång till publikationskanalen
Delvis öppen publikationskanal
Licens för förläggarens version
CC BY
Parallellsparad
Ja
Övriga uppgifter
Vetenskapsområden
Övriga jordbruksvetenskaper
Nyckelord
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Publiceringsland
Förenade kungariket
Förlagets internationalitet
Inhemsk
Språk
engelska
Internationell sampublikation
Nej
Sampublikation med ett företag
Nej
DOI
10.1016/j.foodchem.2025.144233
Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling
Ja