undefined

Towards new properties of strawberry : Chemical composition and sensory properties of species-reconstructed garden strawberry progenies

Publiceringsår

2025

Upphovspersoner

Kelanne, Niina M.; Vecenâncio da Silva, Carla; Laaksonen, Oskar; Haikonen, Tuuli; Yang, Baoru; Kortesniemi, Maaria

Abstrakt

Garden strawberry (Fragaria × ananassa) is a hybrid species with a narrowed allelic diversity due to intensive breeding. We studied the chemical composition and sensory properties of 13 progenies (reconstructed garden strawberry from diverse F. chiloensis and F. virginiana germplasms) and compared to cultivars ‘Honeoye’, ‘Korona’ and ‘Polka’. Polar metabolite profiles (1H NMR) were associated with ripeness and origin of the wild parent. Volatile compounds not commonly present in commercial cultivars were observed, and the total content of volatiles and specifically esters were present in higher concentrations in the hybrids (HS-SPME-GC–MS). Descriptive sensory analysis indicated the hybrids were less red, and the anthocyanin contents (UHPLC-DAD), especially pelargonidin glycosides, were lower in the hybrid strawberries. Hybrids were also smaller, and had higher overall odour and overall flavour intensities. Hence, the reconstruction from wild sources enabled the introduction of new chemical, colour and flavour properties of high interest into the garden strawberry.
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Naturresursinstitutet

Haikonen Tuuli Orcid -palvelun logo

Publikationstyp

Publikationsform

Artikel

Moderpublikationens typ

Tidning

Artikelstyp

En originalartikel

Målgrupp

Vetenskaplig

Kollegialt utvärderad

Kollegialt utvärderad

UKM:s publikationstyp

A1 Originalartikel i en vetenskaplig tidskrift

Publikationskanalens uppgifter

Förläggare

Elsevier

Volym

483

Artikelnummer

144233

Sidor

14 p.

Publikationsforum

56253

Publikationsforumsnivå

2

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Ja

Öppen tillgång till publikationskanalen

Delvis öppen publikationskanal

Licens för förläggarens version

CC BY

Parallellsparad

Ja

Övriga uppgifter

Vetenskapsområden

Övriga jordbruksvetenskaper

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Publiceringsland

Förenade kungariket

Förlagets internationalitet

Inhemsk

Språk

engelska

Internationell sampublikation

Nej

Sampublikation med ett företag

Nej

DOI

10.1016/j.foodchem.2025.144233

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Ja