undefined

Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet

Publiceringsår

1997

Upphovspersoner

Puupponen-Pimiä, Riitta

Abstrakt

Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveyttä edistävien eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisestä onkin tulossa eräs elintarvikkeiden tuotekehityksen keskeisimmistä trendeistä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon erilaisia terveyden kannalta edullisia yhdisteitä. Osa näistä on jo kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa hyviä ravintokuidun lähteitä. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia vitamiineja sekä monia ihmisen elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita. Sipulikasvien sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveyttä ylläpitävistä ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita, jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat tällä hetkellä erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyvät sulamattomat oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan hyödyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua. Kasvit syntetisoivat lisäksi suuren joukon fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidetä ravitsemuksellisesti välttämättöminä, ja vasta viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niistä omaavan suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. Tähän ryhmään kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta herättäneet kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit, fytoestrogeenit ja fytosterolit.
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Publikationstyp

Publikationsform

Separat verk

Målgrupp

Facklig

UKM:s publikationstyp

D4 Publicerad utvecklings- eller forskningsrapport eller -utredning

Publikationskanalens uppgifter

Journal

VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

Förläggare

VTT Technical Research Centre of Finland

Nummer

1865

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Nej

Licens för förläggarens version

Annan licens

Parallellsparad

Nej

Övriga uppgifter

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Språk

finska

Internationell sampublikation

Nej

Sampublikation med ett företag

Nej

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Nej