undefined

Kaura elintarvikeraaka-aineena

Publiceringsår

1999

Upphovspersoner

Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja; Laitila, Arja; Wilhelmson, Annika; Heiniö, Raija-Liisa; Outinen, Mari; Kaukovirta-Norja, Anu; Lehtinen, Pekka; Plaami, Sirkka; Sontag-Strohm, Tuula; Mikola, Markku; Poutanen, Kaisa

Abstrakt

Suomessa viljoista kauraa viljellään ohran jälkeen eniten, mutta vain noin 3 % kauran tuotannosta menee elintarvikekäyttöön. Kauran varsin vähäinen elintarvikekäyttö on pääasiassa puuroissa, aamiais- ja leivontatuotteissa. Kaura on kuitenkin, kuten muutkin täysjyväviljat, monien terveysetujen raaka-aine sisältäen mm. runsaasti ravintokuitua, vitamiineja, mineraareja, antioksidantteja, steroleja ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Jo kauan on tiedetty kauran sisältämän b-glukaanin suotuisasta kolesterolia alentavasta vaikutuksesta, mutta vasta vuonna 1997 Yhdysvalloissa annettiin FDA:n toimesta lupa käyttää b-glukaaniin perustuvaa terveysväittämää kauratuotteissa. Maa- ja metsätalousmenisteriö aloitti vuonna 1998 laajan kansallisen kauraohjelman, jonka tarkoituksena on mm. tutkia mahdollisuuksia kauran käytön lisäämiseksi kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. Yksi ohjelmaan kuuluva hanke on "Kauran biotekninen prosessointi uusiksi elintarvikkeiksi". Se on yhteistyö VTT Bio- ja elintarviketekniikan yksikön, Teknillisen korkeakoulun kemiantekniikan laitoksen, Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitoksen ja Maatalouden tutkimuskeskuksen elintarvikkeiden tutkimusyksikön välillä. Kaikki tämän katsauksen kirjoittajat työskentelevät ko. projektissa. Tarkoituksena oli koota yhteen tähän kirjallisuuskatsaukseen laaja tietopaketti kaurasta, sen rakenteesta, terveysvaikutteisista yhdisteistä ja mikrobiologisesta laadusta. Pääpaino asetettiin kauran sisältämille bioaktiivisille yhdisteille ja toisaalta kauran flavoritutkimukseen. Kuluttajan valintaperusteissa elintarvikkeiden aistittava laatu on varsin keskeisessä asemassa, ja kauralla on miellyttävä, tyypillinen flavori, johon sen käyttö mm. leivontatuotteissa perustuu. Koska yllämainitussa projektissa käytämme itämistä bioteknisenä prosessina, tähän katsaukseen on koottu myös se kirjallisuudesta saatu vähäinen tieto, mitä kauran idättämisestä ja sen vaikutuksista ravitsemukselliseen arvoon on olemassa. Toivomme tämän julkaisun palvelevan kaikkia kaurasta kiinnostuneita henkilöitä ja kauran parissa työskenteleviä tutkijoita.
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Teknologiska forskningscentralen VTT Ab

Laitila Arja

Poutanen Kaisa

Oksman-Caldentey Kirsi-Marja Orcid -palvelun logo

Lehtinen Pekka Orcid -palvelun logo

Heiniö Raija-Liisa Orcid -palvelun logo

Publikationstyp

Publikationsform

Separat verk

Målgrupp

Facklig

UKM:s publikationstyp

D4 Publicerad utvecklings- eller forskningsrapport eller -utredning

Publikationskanalens uppgifter

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Nej

Licens för förläggarens version

Annan licens

Parallellsparad

Nej

Övriga uppgifter

Vetenskapsområden

Miljöbioteknologi; Industriell bioteknologi; Jordbruksbioteknologi

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Språk

finska

Internationell sampublikation

Nej

Sampublikation med ett företag

Nej

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Nej