undefined

Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

Publiceringsår

2000

Upphovspersoner

Nuutila, Anna-Maria

Abstrakt

Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Publikationstyp

Publikationsform

Separat verk

Målgrupp

Facklig

UKM:s publikationstyp

D4 Publicerad utvecklings- eller forskningsrapport eller -utredning

Publikationskanalens uppgifter

Journal

VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

Förläggare

VTT Technical Research Centre of Finland

Nummer

2026

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Nej

Licens för förläggarens version

Annan licens

Parallellsparad

Nej

Övriga uppgifter

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Språk

finska

Internationell sampublikation

Nej

Sampublikation med ett företag

Nej

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Nej