undefined

Viscoelastic phenomena in methylcellulose aqueous systems : Application of fractional calculus

Publiceringsår

2024

Upphovspersoner

Miranda-Valdez, Isaac Y.; Puente-Córdova, Jesús G.; Rentería-Baltiérrez, Flor Y.; Fliri, Lukas; Hummel, Michael; Puisto, Antti; Koivisto, Juha; Alava, Mikko J.

Abstrakt

<p>Fractional calculus models can potentially describe the viscoelastic phenomena in soft solids. Nevertheless, their successful application is limited. This paper explored the potential of using fractional calculus models to describe the viscoelastic properties of soft solids, focusing on methylcellulose aqueous systems. Methylcellulose is an important food additive, and it is known for its complex rheological behaviors, including thermogelation, which still puzzle rheologists. Through dynamic mechanical analysis and fractional rheology, we demonstrated that fractional calculus described the frequency- and temperature-dependent rheology of methylcellulose. This paper also showcased how including one springpot could potentially replace numerous spring-dashpot arrangements. Our findings using fractional calculus suggested that the thermogelation of methylcellulose involves the cooperative mobility of polymer chains and can be described as a process analogous to the glass transition in polymers. This study highlighted the power of combining fractional calculus and rheology to understand complex viscoelastic phenomena in soft solids.</p>
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Aalto-universitetet

Miranda-Valdez Isaac Orcid -palvelun logo

Koivisto Juha Orcid -palvelun logo

Fliri Lukas Orcid -palvelun logo

Hummel Michael Orcid -palvelun logo

Alava Mikko Orcid -palvelun logo

Publikationstyp

Publikationsform

Artikel

Moderpublikationens typ

Tidning

Artikelstyp

En originalartikel

Målgrupp

Vetenskaplig

Kollegialt utvärderad

Kollegialt utvärderad

UKM:s publikationstyp

A1 Originalartikel i en vetenskaplig tidskrift

Publikationskanalens uppgifter

Volym

147

Artikelnummer

109334

Publikationsforum

56255

Publikationsforumsnivå

3

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Ja

Öppen tillgång till publikationskanalen

Delvis öppen publikationskanal

Licens för förläggarens version

CC BY

Parallellsparad

Ja

Övriga uppgifter

Vetenskapsområden

Fysik; Teknisk kemi, kemisk processteknik; Materialteknik

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Förlagets internationalitet

Internationell

Språk

engelska

Internationell sampublikation

Ja

Sampublikation med ett företag

Nej

DOI

10.1016/j.foodhyd.2023.109334

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Ja