Food SystemiCity ohjelma

Startår

2023

Slutår

2025

Projektmål

Food SystemiCity -ohjelma kehittää ja pilotoi yhteiskehittämiseen perustuvaa ruokajärjestelmän toimintamallia. Tällä edistetään kestävyysmurrosta vauhdittavien innovaatioiden ja liiketoiminnan kehitystä tavoitteena rakentaa entistä lokaalimpi ruokajärjestelmä. Poikkisektorinen toiminta tukee isojen (esim. kiinteistökehittäjä) ja pienten toimijoiden (esim. tiedepohjainen startup) välisten kytköstiimien syntyä sekä niiden yhteistarjoamien kehittämistä ja pilotointia. Tutkimuslähtöiset innovaatiot voivat perustua esimerkiksi uusiin urbaaniin ympäristöön soveltuviin ruokakasvien kasvatusteknologioihin, sensoreihin ja analytiikkapalveluihin, digitaalisiin palveluihin, robotisaatioon, ravinnekierron ratkaisuihin ja uudenlaisiin yhteisöllisiin liiketoimintamalleihin. Malli tukee ideoiden jalostamista ratkaisuiksi, yrityksiksi ja liiketoiminnaksi, kytkemällä kansainvälisen tason huippumentoreita tiimien kehitysprosessiin. Uutta Food SystemiCity -ohjelmassa on sen systeemisen kehittämisen lähtökohta. Tämä huomioimalla saadaan aikaan maatalous- ja ruoka-alojen kestävyysmurros ilmaston, biodiversiteetin ja ihmiskunnan selviytymisen ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Hankkeen tuloksena syntyy pilotoitu malli SystemiCity -ohjelmasta. Lisäksi syntyy uutta kestävää liiketoimintaa yhteistarjoamana kehittäviä ‘kytköstiimejä’ ja niiden kaupallistamia systeemisiä tuote- ja palveluratkaisuja maailman markkinoille. Hankekonsortiota koordinoi Helsingin yliopisto ja toteutukseen osallistuvat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus, Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä VTT. Luonnonvarakeskuksen erityisenä tehtävänä on kokonaiskestävyyden arviointikehikon rakentaminen ja pilotointi uusien liiketoimintamahdollisuuksien arviointiin.

Projektdeltagare

Ansvarig organisation

Personer

Heiska, Susanne

Relaterade organisationer

Helsingfors universitet