Kirjolohen räätälöinti jalostuksen ja kuluttajan tarpeita vastaavaksi - KirJa

Startår

2010

Slutår

2012

Projektmål

Tavoitteena on pilotoida koko arvoketjun kattavaa toimintamallia, jossa kalatuote räätälöidään vastaamaan käyttötarkoitustaan eri arvoketjun toimijoiden vaatimusten mukaisesti ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Kalan käytettävyyden ja terveellisyyden kannalta keskeisiä ominaisuuksia, rasvapitoisuus ja rasvan laatu, tarkastellaan suhteessa i) jalostettavuuteen, ii) tuotelaatuun, iii) terveellisyyteen, iiii) vierasaineisiin, iv) aistittaviin ominaisuuksiin sekä v) tuotannon taloudellisuuteen arvoketjun eri osissa. Toisena tavoitteena on tutkia menetelmää, jonka avulla kasvatetun kalan terveellisyys pystytään säilyttämään, vaikka toimintaympäristö muuttuu (esim. kasviöljypohjaisen ruokinnan lisääntyminen).

Projektdeltagare

Ansvarig organisation

Ursprunglig organisation

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Personer

Airaksinen Susanna

Relaterade organisationer

Åbo universitet
Livsmedelsverket
Institutet för hälsa och välfärd
SAVON TAIMEN OY
Ab Chipsters Food Oy
Taimen Oy
Rehuraisio Oy
Pro Kala ry
Suomen kalatalaous- ja ympäristöinstituutti

Resultat

Resultat och påverkan

Tulosten perusteella tuotantotapoja ja ?käytäntöjä voidaan muokata siten, että tuotteille saadaan lisäarvoa. Tietoa voidaan hyödyntää yritysten tuotekehityksen pohjana ja markkinoinnissa. Hankkeen yhteistyöverkosto kattaa kirjolohen tuotantoketjun ja on siten vaikuttavuudeltaan ainutlaatuinen korkealaatuisten ja terveellisten kuluttajatuotteiden kehittäjänä.

Övriga uppgifter

Nyckelord

Elintarvike, Kalatuotteet, Kirjolohi, Kuluttajat, Laatu, Rasvapitoisuus, Rehut