Kalojen jäähdyttämisen vaikutus teuraslaatuun, EläJää

Startår

2003

Slutår

2005

Projektmål

Tavoitteena oli arvioida elävänä jäähdyttämisen käyttökelpoisuus Suomessa etenkin lämpimän veden aikana. Hanke jaettiin kolmeen osatehtävään: Jäähdytysjärjestelmän rakentaminen, kalamateriaalin kasvatus ja kalastus sekä teurastuskokeet. Teuraskokeissa keskityttiin kirjolohen, siian ja ahvenen jäähdyttämisen seurantaan ja jäähdytyksen vaikutusten arviointiin rigor-, stressi- ja teuraslaatumittauksien avulla.

Projektdeltagare

Ansvarig organisation

Ursprunglig organisation

Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet

Personer

Ruohonen Kari

Relaterade organisationer

Åbo universitet

Resultat

Resultat och påverkan

Kirjolohella ja ahvenella liian alhainen jäähdytyslämpötila aiheutti stressiä ja jäävesijäähdytys edellyttää siten ennusteiden luomista, jotta kala heti halutun lämpötilan saavutettuaan voidaan jatkokäsitellä. Oikean jäähdytyslämpötilan löytäminen lienee keskeisessä asemassa jäähdytyksen positiivisia vaikutuksia optimoitaessa kullekin kalalajille sopivaksi. Kokeiden perusteella jäähdytyksen laatuun vaikuttavana mekanismina voidaan pitää lämpötilan vuorovaikutusta kalan aineenvaihdunnan ja stressivasteiden kanssa. Julkaisu:Esitelmä: Chilling before slaughter as a tool to reduce stress and to improve product quality. Julkaisu:Kalojen elävänä jäähdyttäminen ja sen vaikutukset teuraslaatuun. Kala- ja riistaraportteja 356, 2005.

Övriga uppgifter

Nyckelord

Ahven, Jäähdyttäminen, Kalat, Kirjolohi, Siika, Teurastus