Normalization of plant-based foods for more sustainable everyday life
Bidragets beskrivning
Kuluttajanäkökulman huomioiminen on keskeistä kehitettäessä uusia, ravitsemuksellisesti ja ekologisesti kestäviä ruokia, sillä vain sellaiset elintarvikkeet, jotka tulevat kuluttajien keskuudessa hyväksytyiksi ja omaksutuiksi, voivat menestyä ja osaltaan vauhdittaa kestävämmän ruokajärjestelmän rakentumista. Kestävämpiä tuotteita, etenkin kasviperäisiä vastikkeita eläinperäisille tuotteille, on jo paljon saatavilla, ja uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti. Niiden vakiintuminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta, ja tällä hetkellä ymmärrys prosesseista, joiden myötä uudet elintarvikkeet juurtuvat osaksi kuluttajien arkea, on osin puutteellista. Väitöskirjatutkimuksessani tarkastelen miltä sosiaalisen normalisoitumisen prosessit näyttävät kasvipohjaisen ruoan kontekstissa, ja pyrin selvittämään mitä uusien elintarvikkeiden normalisoituminen vaatii.
A consumer perspective is key in developing ecologically and nutritionally sustainable foods, since the products may succeed and contribute to dietart shifts and sustainability transformation only if they gain acceptance and are adopted by consumers. Such products, particularly plant-based alternatives to animal-based, are already available, and new innovations constantly enter the market. However, new products do not easily become part of everyday routines. Current understanding of the processes through which new, more sustainable food products may be established in diets is limited. This project seeks to understand the processes of social normalization in the context of plant-based foods and examine how foods become ‘normal’.
Visa merStartår
2024
Slutår
2027
Beviljade finansiering
Roosa Luukkanen
112 000 €
Finansiär
Maj ja Tor Nesslingin Säätiö
Typ av finansiering
Avhandling
Övriga uppgifter
Finansieringsbeslutets nummer
E-Nessi_202400119
Vetenskapsområden
Miljövetenskap
Temaområden
Ilmastonmuutos
Identifierade teman
food, foodstuffs, food industry