Normalization of plant-based foods for more sustainable everyday life

Bidragets beskrivning

Kuluttajanäkökulman huomioiminen on keskeistä kehitettäessä uusia, ravitsemuksellisesti ja ekologisesti kestäviä ruokia, sillä vain sellaiset elintarvikkeet, jotka tulevat kuluttajien keskuudessa hyväksytyiksi ja omaksutuiksi, voivat menestyä ja osaltaan vauhdittaa kestävämmän ruokajärjestelmän rakentumista. Kestävämpiä tuotteita, etenkin kasviperäisiä vastikkeita eläinperäisille tuotteille, on jo paljon saatavilla, ja uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti. Niiden vakiintuminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta, ja tällä hetkellä ymmärrys prosesseista, joiden myötä uudet elintarvikkeet juurtuvat osaksi kuluttajien arkea, on osin puutteellista. Väitöskirjatutkimuksessani tarkastelen miltä sosiaalisen normalisoitumisen prosessit näyttävät kasvipohjaisen ruoan kontekstissa, ja pyrin selvittämään mitä uusien elintarvikkeiden normalisoituminen vaatii. A consumer perspective is key in developing ecologically and nutritionally sustainable foods, since the products may succeed and contribute to dietart shifts and sustainability transformation only if they gain acceptance and are adopted by consumers. Such products, particularly plant-based alternatives to animal-based, are already available, and new innovations constantly enter the market. However, new products do not easily become part of everyday routines. Current understanding of the processes through which new, more sustainable food products may be established in diets is limited. This project seeks to understand the processes of social normalization in the context of plant-based foods and examine how foods become ‘normal’.
Visa mer

Startår

2024

Slutår

2027

Beviljade finansiering

Roosa Luukkanen
112 000 €

Finansiär

Maj ja Tor Nesslingin Säätiö

Typ av finansiering

Avhandling

Övriga uppgifter

Finansieringsbeslutets nummer

E-Nessi_202400119

Vetenskapsområden

Miljövetenskap

Temaområden

Ilmastonmuutos

Identifierade teman

food, foodstuffs, food industry