Omega fettsyror skyddar den marina faunan mot klimatpåverkan

Bidragets beskrivning

Vår forskningen är viktig eftersom alla fiskyngel är beroende av tillräckligt med föda (d.v.s plankton) av god kvalitet. Om födans mängd samt kvalitet sjunker p.g.a värmeböljor och varma ytvatten kan kustzonens fiskproduktion bli märkbart sämre. I delstudie I görs en spatiell jämförelse för att undersöka hur ytvattentemperaturen påverkar kvaliteten hos djurplankton och bottendjurslarver (s.k bento-pelagisk koppling), som i denna studie mäts som mängden olika plankton (växtplankton, djurplankton, bottendjurslarver) samt som födans kvalitet i form av omega-fettsyror. Planktonprover (mikroalger, djurplankton, bottendjurslarver) tas på ~20 stationer i olika delar av Östersjön år 2023. I delstudie II som utförs 2024 simulerar vi framtida havstemperatur (+3 grader) i laboratoriexperiment för att klargöra hur uppvärmningen påverkar relationen mellan bottenmiljön och det öppna vattenmassan, d.v.s den bento-pelagiska kopplingen. Vi verifierar vårt data i fält genom att undersöka 2 områden med olika grad av övergödning (Husö, Tvärminne). Genom att undersöka fettsyresammansättningen hos djurplankton och bottendjurslarver påvisar vi hur kapabla dessa djur är att hitta föda av hög kvalitet, vars mängd minskar i.o.m klimatuppvärmningen. Övergödningen påverkar också planktons kvalitet så vi förväntar oss att se en samverkan mellan övergödningsgrad och temperatur. Vi mäter planktons omega-fettsyror, samt djurens tillväxt, syreförbrukning, energireserver, och stressnivå.
Visa mer

Startår

2023

Beviljade finansiering

Finansiär

Svenska kulturfonden

Övriga uppgifter

Finansieringsbeslutets nummer

187930

Vetenskapsområden

Miljövetenskap

Identifierade teman

biodiversity, ecosystems