EXPRO, Globally competitive processing technologies for meat alternatives

Bidragets beskrivning

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen niukkuus ja nopea väestönkasvu ovat uhka ruuan, erityisesti proteiinin, riittävyydelle. EXPRO-hanke auttaa vahvistamaan Euroopan kestävän kehityksen mukaista proteiiniomavaraisuutta kehittämällä prosessiteknologioita, jotka mahdollistavat kuluttajille houkuttelevien lihaa korvaavien tuotteiden kehittämisen, ja siten lihankulutuksen vähentämisen. Laajan asiantuntemuksen omaava EXPRO-tiimi tuottaa tietoa ja innovaatioita, jotka auttavat parantamaan suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä lihaa korvaavien tuotteiden markkinoilla. EXPRO tutkii erityisesti uusia vaihtoehtoisia proteiiniainesosia vajaasti hyödynnetyistä kasviraaka-aineista (esim. palkokasvit sekä öljykasvien siementen ja viljojen sivuvirrat) ja kehittää niiden prosessointimenetelmiä, jotta lopputuotteena syntyy aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan korkealaatuisia lihaa korvaavia tuotteita. Tutkimuksen keskiössä on flavorin ja rakenteen muokkaus märkäekstruusioprosessissa. EXPRO-tutkimukseen sisältyy vahva kuluttajanäkökulma, koska kuluttajien hyväksyntä uudelle elintarvikkeelle sanelee sen menestyksen markkinoilla. Puutteet aistinvaraisessa laadussa johtavat epäonnistumiseen markkinoilla, joten flavorin ja suutuntuman parantaminen on EXPRO-tutkimuksen ydin. Onnistunut markkinoillepääsy edellyttää myös oikeanlaisten kuluttajakohderyhmien tunnistamista. Siksi EXPRO selvittää systemaattisesti lihaa korvaavien tuotteiden kuluttajaryhmiä Euroopassa, kuluttajahyväksyntää ennustavia tekijöitä sekä sitä, mitä lisäarvoa tuotteet kohderyhmille tarjoavat.
Visa mer

Startår

2020

Slutår

2022

Beviljade finansiering

Kontaktperson

Kaisu Honkapää

Finansiär

Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

Typ av finansiering

Offentlig forskning i samarbete med näringslivet (m.m. Co-innovation)

Övriga uppgifter

Finansieringsbeslutets nummer

6901/31/2019

Identifierade teman

food, foodstuffs, food industry