Efficient prooduction of Brazzein, a natural zero calorie sweetener

Bidragets beskrivning

Lihavuus on maailmanlaajuisesti vakava ja kasvava ongelma. Miehistä 11% ja naisista 15% on lihavia ja 39% koko väestöstä ylipainoisia. Lihavuuden aiheuttamat kustannukset maailmantaloudelle vuoden 2015 arvion mukaan ovat noin 2 biljoonaa dollaria eli 2,8% maailman BKT:sta. Kalorimäärän vähentämiseksi on saatavilla useita vaihtoehtoisia makeutusaineita: keinotekoisia kuten aspartaami, sakariini, sukraloosi ja neotaami sekä luonnollisista lähteistä peräisin olevia, kuten stevia. Kuluttajien kannalta makeutusaineisiin liittyy kuitenkin ongelmia. Niiden maku ei vastaa normaalia sokeria, ja niissä on usein epämiellyttävä sivumaku. Lisäksi makeutusaineiden on raportoitu aiheuttavan riippuvuutta sekä altistavan mm. syövälle ja tyypin II diabetekselle. Brazzeiini on luonnollinen, Oubli-pensaan (Pentadiplandra brazzeana Baillon) hedelmissä esiintyvä makea proteiini, jota on Länsi-Afrikassa käytetty makeutusaineena satojen vuosien ajan. Se on jopa 2000 kertaa makeampaa kuin sukroosi, joten se on käytännössä kaloriton makeuttaja. Toisin kuin muilla makeutusaineilla, Brazzeiinilla on puhdas, makea maku ilman epämiellyttäviä sivumakuja. Se on ominaisuuksiltaan elintarviketeollisuuteen hyvin soveltuva, sillä se on hyvin lämmönkestävä ja stabiili laajalla pH-alueella. Oubli-kasvin viljely ja Brazzeiinin eristys sen hedelmistä ei ole taloudellisesti kannattavaa laajassa mittakaavassa. Me hyödynnämme patentoitua CyDisCo-teknologiaa ja biofermentaatiota, jolla pystymme tuottamaan suuria määriä Brazzeiinia. Olemme lisäksi kehittäneet Brazzeiinin puhdistukseen menetelmän, joka on helppo, edullinen ja skaalautuva, ja jossa käytetään vain sellaisia kemikaaleja, jotka FDA on jo hyväksynyt elintarvikelisäaineiksi. Arvioidut tuotantokustannukset menetelmäämme hyödyntäen mahdollistavat kyseisen luonnollisen, kalorittoman, sokerilta maistuvan makeutusaineen kannattavan tuotannon elintarviketeollisuuden käyttöön ja hyödynnettäväksi erilaisten ruokien ja juomien makeuttajana.
Visa mer

Startår

2018

Slutår

2019

Beviljade finansiering

Kontaktperson

Lloyd Ruddock

Finansiär

Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

Typ av finansiering

Nya kunskaper och affärsverksamheter av forskningsidéer

Övriga uppgifter

Finansieringsbeslutets nummer

1370/31/2018

Identifierade teman

food, foodstuffs, food industry