undefined

Plant cell cultures of Nordic berry species: Phenolic and carotenoid profiling and biological assessments

Publiceringsår

2022

Upphovspersoner

Rischer, Heiko; Nohynek, Liisa; Puupponen-Pimiä, Riitta; Aguiar, Joselin; Rocchetti, Gabriele; Lucini, Luigi; Câmara, José S.; Mendanha Cruz, Thiago; Boscacci Marques, Mariza; Granato, Daniel

Abstrakt

<p>Plant cell cultures from cloudberry (CL), lingonberry (LI), stone berry (ST), arctic bramble (AB), and strawberry (SB) were studied in terms of their polyphenol and carotenoid composition, antioxidant activity, antihemolytic activity and cytotoxicity effects on cancerous cells. High-resolution mass spectrometry data showed that LI, presented the highest antioxidant activity, contained the highest contents of flavones, phenolic acids, lignans, and total carotenoids, while CL, ST and SB presented the opposite behavior. AB and SB presented the lowest FRAP and CUPRAC values, while AB and CL presented the lowest reducing power. SB presented the lowest antioxidant activity measured by single electron transfer assays and the lowest content of lignans, phenolic acids, and flavones. CL and LI decreased the viability of in vitro mammary gland adenocarcinoma while only LI decreased the viability of in vitro lung carcinoma and showed protective effects of human erythrocytes against mechanical hemolysis.</p>
Visa mer

Organisationer och upphovspersoner

Teknologiska forskningscentralen VTT Ab

Rischer Heiko Orcid -palvelun logo

Nohynek Liisa Orcid -palvelun logo

Puupponen-Pimiä Riitta

Publikationstyp

Publikationsform

Artikel

Moderpublikationens typ

Tidning

Artikelstyp

En originalartikel

Målgrupp

Vetenskaplig

Kollegialt utvärderad

Kollegialt utvärderad

UKM:s publikationstyp

A1 Originalartikel i en vetenskaplig tidskrift

Publikationskanalens uppgifter

Volym

366

Artikelnummer

130571

Publikationsforum

56253

Publikationsforumsnivå

2

Öppen tillgång

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst

Ja

Öppen tillgång till publikationskanalen

Delvis öppen publikationskanal

Licens för förläggarens version

CC BY

Parallellsparad

Nej

Övriga uppgifter

Vetenskapsområden

Kemi

Nyckelord

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Språk

engelska

Internationell sampublikation

Ja

Sampublikation med ett företag

Nej

DOI

10.1016/j.foodchem.2021.130571

Publikationen ingår i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling

Ja